Foglalás
Bezár

A Kastélyszálló története

A kastélyszállót Fried Imre, a Simontornyán megtelepedett, és egész faluszerte köztiszteletben álló Fried család bőrgyárosa építtette. Ezzel örvendeztette meg feleségét, Gottlieb Margitot házassági évfordulójuk alkalmából.

Fried Imre az egész településnek meghatározó alakja volt. Bőrgyára, amely nem csak országszerte, hanem egész Európában, sőt a tengerentúlon is ismertté vált, igazi felvirágzáson ment keresztül a keze alatt, egyben sok simontornyainak is munkát adott.

A Kastélyszálló épülete szecessziós stílusban épült Vágó Pál tervei alapján, s a fennmaradt írásos emlékek tanúsága szerint 1926 tájékán adták át a házaspárnak. A kastélyszálló kívülről világos homokszínben pompázott, falát vörös terméskövek díszítették. Gyönyörű parkját francia stílusban álmodták meg, ápoltságáról Deme Sándor kertész gondoskodott. Fried Imrét és egész családját a 2. világháború idején Auschwitzba deportálták, ahonnan már nem térhettek haza.

A kastélyszállót a háború után államosították, a szocializmus időszakában lakásokká alakították át. Az új beosztás megbontotta az épület belső rendjét. A rendszerváltás utáni többszöri gazdaváltás rontott legtöbbet az épület állagán. Tulajdonosai 2002-ben komoly felújítási munkálatokba kezdtek, hogy az új funkció mellett a kastélyt az eredeti állapotába állítsák vissza, amit a hallban látható régi képek is igazolnak. A Fried Kastély*** Hotel 2005-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!